Tove og Rie var i fuld gang med at forberede en hyggelig middag for deres veninde Anne, som lige havde fået konstateret cøliaki. De ville sikre sig, at Anne kunne spise med på lige fod, så i dag skulle de bage glutenfrit rugbrød med Tjois mørk kernebrød melmix. Selvom de begge var vant til almindeligt rugbrød, syntes de, det var en god mulighed for at prøve noget nyt – og gøre noget specielt for deres veninde.
I køkkenet summede stemningen af forventning og glæde. Tove, der altid var lidt mere struktureret, begyndte at måle melblandingen op, mens Rie legede med de forskellige kerner, de kunne tilføje for ekstra smag og tekstur.
“Det her er faktisk meget nemmere, end jeg troede,” sagde Tove, mens hun piskede dejen sammen. “Jeg har altid tænkt, at glutenfri bagning var besværligt, men det her melmix gør det virkelig let.”
“Ja, det er fedt, at man bare kan følge opskriften på pakken,” sagde Rie, der var i gang med at finde bageformene frem. “Og så skal vi ikke bekymre os om, at det ikke hæver rigtigt.”
Dejen blev hurtigt rørt sammen, og snart var brødet klar til ovnen. Begge kvinder stod og kiggede ind i ovnen, mens de duftede til det brød, der langsomt begyndte at tage form.
“Det dufter virkelig godt,” sagde Rie og smilede. “Anne vil elske det her. Og så kan vi alle spise det samme – det bliver så hyggeligt.”
Mens brødet bagte, begyndte de at forberede resten af middagen. Pålægget var nøje udvalgt, så der var noget for enhver smag. Der var et stort udvalg af skiver af ost, lækkert kyllingepålæg, laks med dild, og en frisk rødbedesalat. Tove var specielt begejstret for at lave en hjemmelavet hummus, som hun vidste, Anne elskede. Desuden havde de valgt glutenfri snacks og dip, så hele måltidet kunne nydes uden bekymringer.
“Skal vi lave en lækker dressing til salaten?” spurgte Tove.
“Ja, lad os bruge den tahindressing, du lavede sidst. Den var fantastisk,” foreslog Rie.
De to kvinder arbejdede i perfekt harmoni, mens de småsnakkede og grinede. De kunne allerede forestille sig, hvordan middagen ville være fyldt med latter, god mad og minder fra de mange år, de havde kendt hinanden. Anne havde været lidt nervøs for sin nye glutenfri livsstil, men både Tove og Rie ønskede at vise hende, at det ikke betød at skulle undvære lækre måltider eller sociale stunder.
Da brødet endelig var færdigt, tog de det ud af ovnen og lod det køle af. Det så saftigt og mørkt ud, præcis som et godt rugbrød skulle være. Rie skar en lille skive for at smage.
“Det smager fantastisk!” udbrød hun. “Hvem skulle have troet, at glutenfri brød kunne være så godt?”
“Ja, og det føles så let at lave,” tilføjede Tove. “Jeg tror, jeg vil begynde at bage dette i stedet for det almindelige rugbrød.”
De sidste detaljer blev klaret, og bordet blev dækket med flot service, små skåle til dip og flotte glas til drikkevarerne. De havde valgt at servere både friskpresset æblejuice og en lækker glutenfri øl fra Siren Craft Brew, så Anne kunne nyde hele oplevelsen uden bekymringer. Der var også en fin karaffel med danskvand og citron, som gav bordet et friskt pust.
Da Anne endelig ankom, blev hun mødt af et veldækket bord og duften af nybagt brød.
“Åh, I er simpelthen så søde! Jeg kan ikke tro, at I har lavet glutenfri rugbrød,” sagde hun, tydeligt rørt. “Det betyder virkelig meget for mig.”
De satte sig til bords og begyndte at nyde måltidet sammen. Anne tog en skive af det nybagte rugbrød og smurte et lag hummus på. Hendes ansigt lyste op, da hun tog den første bid.
“Det her er fantastisk! Det smager lige så godt som almindeligt rugbrød,” sagde hun begejstret.
Rie og Tove udvekslede glade blikke. Det havde været deres mål at gøre aftenen speciel for Anne, og det var tydeligt, at de var lykkedes. Resten af aftenen gik med hyggesnak, grin og glæden ved at dele et godt måltid sammen – uden at nogen skulle føle sig udenfor på grund af kostbegrænsninger.
Som aftenen skred frem, talte de om, hvordan det faktisk havde været en øjenåbner at bage glutenfrit. Med de rigtige melblandinger og lidt tålmodighed kunne man sagtens lave noget lige så lækkert som traditionelt bagværk.
“Jeg tror, jeg vil begynde at eksperimentere mere med glutenfri opskrifter,” sagde Tove, da de ryddede op i køkkenet. “Det var meget lettere, end jeg troede.”
“Ja, jeg er helt enig,” tilføjede Rie. “Og hvis det kan få Anne til at føle sig godt tilpas, er det hele indsatsen værd.”
Det var en aften, de alle ville huske – ikke kun på grund af det lækre glutenfri rugbrød, men også på grund af den varme, støtte og venskab, der var blevet delt rundt om bordet.