7 elementer indenfor møbler og indretning

Moderne interiørdesign involverer meget mere end at beslutte, hvilke puder og gardiner der binder rummet sammen – selvom disse valgmuligheder stadig betyder noget. Når det kommer til møbler og indretning, er der faktisk nogen grundregler, der altid er gode at følge. Disse 7 elementer vil vi komme ind på herunder.

1. Rummet

Selvom alle syv elementer på denne liste er uundværlige komponenter i indretning, er rummet måske det vigtigste for at få det rigtige look. Indretning handler jo om design af indvendige rum. Her er der to betegnelser, du skal kende: det negative og det positive rum. Det tomme rum, der giver et rummet en ophøjet og “åben” følelse, kaldes negativt rum. Rummet fyldt med møbler, såsom en sofa, spisebord og køkkenøen, kaldes positivt rum. I et åbent hjem fjernes væggene, hvilket får din hjerne til at føle, at rummet er større, end det ville være, hvis der var vægge.

2. Linjer

Et andet element som du kan udnytte til at forme, hvordan vores hjerne opfatter rummet, er linjer. Der er tre hovedtyper af linjer:

  • Vandret
  • Lodret
  • Dynamisk

For eksempel, hvis du vil have en mere jordnær, sikker, hyggelig og stabil følelse, skal du bruge vandrette linjer. Lodrette linjer får derimod rum til at føles ophøjede og luftige.

3. Form

Linjer, uanset om de er vandrette, lodrette eller dynamiske, danner former. Disse former kan enten være geometriske eller naturlige. De kan også være åbne eller lukkede. Du kan blande og matche former for at opnå enhver følelse, du ønsker i dit hjem, uanset om det er jordnært, moderne, varmt eller køligt.

4. Mønster

Et mønster er en samling af linjer og former. Ligesom former fremhæver mønstre en bestemt del af dit interiør og dine møbler.

Mønstre behøver ikke at kun at være tiltænkt dine vægge. Du kan bruge dem overalt, fra møbler som for eksempel sofaer og borde, til billedrammer, gardiner, puder og mere.

5. Lys

Hvis du nogensinde har hørt om “stemningsbelysning”, så kender du dette element i din indretning. Lys kan sætte stemningen i ethvert rum, da forskellige former for lys betyder forskellige stemninger. Naturligt lys kan repræsentere varme og lykke, mens kunstig belysning får et værelse til at føles koldt og stille. Så afhængig af hvilken stemning du vil skabe i rummet, kan du vælge imellem forskellige belysninger.

6. Farve

Ligesom et lyskryds betyder farver i indretningen visse beskeder og stemninger, da vores hjerner er blevet forbundet til at opfatte dem på en bestemt måde. Ved hjælp af forskellige farver på dine møbler og i resten af rummet kan du producere den ønskede følelse, som du vil have frem.

Det er vigtigt at indse, at forskellige farver inspirerer til forskellige følelser. For eksempel antyder grønt ro og fred, mens rødt er intens og repræsenterer sult. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på den farvepalet, du vil bruge i hvert rum i dit hjem og på dine møbler.

7. Tekstur

De fleste forbinder tekstur med, hvordan noget føles, men du skal også overveje, hvordan teksturer ser ud. Der er to typer teksturer – visuelle og faktiske.

Faktisk tekstur

Det er sådan et materiale faktisk føles i virkeligheden. For eksempel føles silke glat, mens linned kan være ru. Læder er derimod også glat, men ser helt anderledes ud end silke.

Visuel tekstur

Visuel tekstur er, hvordan noget ser ud til at føles for dine øjne. For eksempel er stentapet ikke ligefrem det samme som egentlig sten, men det giver en illusion af sten, som er mere rustik og traditionel.

Indretning i høj kvalitet vil altid være baseret på en kombination af disse 7 faktorer. Når du ved, hvordan du blander, matcher og balancerer farver, linjer og plads effektivt, kan du virkelig omdanne dit hjem og dine møbler til noget, du aldrig havde forestillet dig.